woensdag 24 augustus 2016

Rode wijn maken van witte druiven

Normaal maak je van blauw-zwarte druiven rode en van groen-gele druiven witte wijn. Maar eigenlijk kan je van alle druiven witte wijn maken. Voor het maken van (witte ) wijn zijn de volgende hulpstukken van belang:. Mocht je nu niet in het bezit zijn (of kunnen zijn) van een aantal kilo druiven van hoge kwaliteit.


Wijn kan je niet enkel maken van druiven maar van zowat alle.

Witte wijn kan van zowel blauwe als witte druiven gemaakt worden. Het grote verschil tussen het maken van rode wijn en witte wijn is dat het . Het stappenplan om witte wijn van blauwe druiven te maken komt veelal overeen met die van rode wijn maken. Alleen het verkrijgen van de most in stap en . Maar van blauwe druiven kun je ook witte wijn maken. Er is een duidelijk verschil tussen rode en witte wijn en wat is rosé precies. Rode wijn en rose zal ik binnenkort ook nog wat over schrijven.


Belangrijk hierbij is dat voor rode wijn echt alles van de druiven wordt gebruikt.

Afhankelijk van het soort wijn worden druiven geperst ( witte wijn) of gekneusd ( rode wijn ). Als ze gekneusd worden, dan komt er meer tannine . Wijnboer Ilja Gort geeft antwoord op prangende vragen van kijkers over alles wat met wijn te maken. Na het persen verwijdert men onmiddellijk de schillen en pitten om verkleuring van het sap te voorkomen. Maar om er iets lekkers van te maken , is het nodig de natuur een handje te helpen. Voor witte wijn worden de steeltjes vóór het persen altijd verwijderd.


Een witte bourgogne wordt van alleen de druif chardonnay gemaakt, rode bourgogne . Dan mag het geen wijn heten maar vruchtenwijn. Witte en rode wijn is gemaakt van druiven. Vruchtenwijn kan van alles zijn vandaar dat het . De druiven voor witte wijnen worden direct geperst wanneer ze arriveren in de wijnmakerij. Maar wijn maken is een vak apart en is niet niet iets wat je snel leert. Voor rode wijn worden de druiven eerst licht gekneus waarna het . In Gorts Wijnkwartier geeft Ilja Gort iedere vrijdag antwoord op prangende vragen van kijkers.


Voor de vinificatie van rode wijn bestaat een aantal methoden. Via de Macération carbonique is men erin geslaagd een goede wijn te maken die snel op dronk is.

In dit Groentje wordt het maken van wijn van druiven beschreven, maar voor vruchten-, bloemen- of. Bij het maken van witte wijnen van blauwe of witte druiven worden de druiven koud. Bij het zelf maken van wijn komen heel veel vragen naar voren. Op al die vragen is een antwoord te bedenken. Wat komt erbij kijken om zelf wijn te maken van druiven ? Witte , rode en roséwijnen kennen allemaal een eigen methode, die per.


Mensen maken al duizenden jaren wijn. De ideale gistingstemperatuur voor rode wijn ligt tussen de en. Omdat de schillen van de blauwe druiven natuurlijk kleurstoffen bevatten worden deze tot . Rode wijnen worden eventueel na de alcoholische gisting geperst. Van rode druiven kan men heel goed witte wijn maken.


Als de kleurstoffen van de schillen. Door de schillen eerder van het sap te scheiden, kan men rosé maken. Van blauwe druiven kan men dus ook een witte wijn maken , een blanc de noir.


Enkel van blauwe druiven kan je rode wijn maken , voor witte wijn kan je zowel witte als blauwe druiven gebruiken. Het verschil zit hem in de pulpgisting. Het is een onweerlegbare waarheid: van slechte druiven kun je geen goede wijn. Droge witte wijn en frisse rode wijn om jong te drinken worden vaak door .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts